Arı Sütü

12-03-2023 12:41
Arı Sütü

 Arı Sütü, 6-12 günlük isçi arıların kafalarındaki çene altı (Mandıbular) ve hipofarenks (Hypophryngeal) bezlerinden salgılanan, besin değeri ve biyolojik aktivitesi çok yüksek değerli bir üründür. Beyaz-krem renkte, pelte kıvamda, kendine özgü kokusu ve ekşi-acı bir tadı bulunmaktadır. Arı sütü kovan içerisindeki genç larvaların ve ana arının beslenmesi için kullanılır.

 

İşçi arılarla ana arı arasında genetik olarak bir fark yoktur. Larvaların beslenmesine bağlı olarak bunlar ya işçi arı veya ana arı olurlar. Tüm larvalar ilk 3 gün arı sütü ile beslenirler. Üçüncü günden sonra eğer larvalar bal ve polen ile beslenirse işçi arı, arı sütü ile beslenirse ana arı olurlar. Kovanda sadece ana arılar, tüm hayatı döneminde arı sütü ile beslenir. Larva döneminde arı sütü ile beslenen ana arılar gelismesini daha erken tamamlayarak 16 günde ergin hale gelirler. 3. günden sonra bal ve polenle beslenen isçi arılar ise gelişmesini 21 günde tamamlarlar. Ana arılar isçi arılara oranla çok daha iri ve dayanıklıdır. Ana arılar, tüm larva ve ergin dönemlerinde arı sütüyle beslendiğinden yumurtalıkları ve spermatekaları (Erkekten gelen spermayı depo eden kese) çok iyi gelişmekte, günde 1500-3000 yumurta yumurtlayabilir ve bir günde yumurtladığı yumurtaların ağırlığı kendi ağırlığına eşittir. Hayatı boyunca arı sütü ile beslenen ana arılar 3-4 yıl yaşayabilirler fakat bal ve polenle beslenen isçi arılar sadece 5-6 hafta yaşayabilirler. ana arı ile diğer isçi arılar arasındaki farklılıklar bu özel diyetten (arı sütü) kaynaklanmaktadır. (1,2,3)

 

10-Hydroxy-2-decenoic acid

Molecular Formula : C10H18O3

 

Molecular Weight : 186,25 g/mol

 

Arı Sütü Diğer Dillerde Nasıl Yazılır?

Arı Sütü bir memeli hayvan sütü gibi değildir. Ancak Türkçe’de süt denmektedir.

 

Saf Taze Arı Sütü (Royal Jelly) Nedir?

6-12 günlük işçi arıların kafalarındaki çene altı Mandıbular ve hipofarenks Hypophryngeal bezlerinden salgılanan, besin değeri ve biyolojik aktivitesi çok yüksek değerli bir besindir. Potansiyel kraliçe arı olması için cinsiyet ve sınıf ayrımı yapılmaksızın arı kolonisindeki larvaları beslemek amacı ile işçi bal arıları tarafından başlarında bulunan hipofarenks bezlerinden salgılanan besin değeri çok üstün bu maddeye Arı Sütü denir.

 

Liofilize Toz Arı Sütü (Lyofilized Royal Jelly) Nedir?

Taze Saf Arı Sütünü dondurarak kurutma (freeze dry) tekniği ile dondurulurken içinde bulunan suyun yani rutubetinin çekilerek konsantre toz haline getirilmesidir. Yaklaşık 3,5 kg Saf Taze Arı Sütünden yaklaşık 1 Kg Toz Arı Sütü elde edilebilmektedir.

 

Arı Sütü Çeşitlerine Göre Günlük Ne Kadar ve Nasıl Kullanılmalıdır?

Taze Saf Arı Sütü;Kullanıcının yaşına, kilosuna ve kullanım maksadına göre değişmekle birlikte, tercihen 100 gr Saf Arı Sütü 600 ~ 1000 gram arasında Bal ile karıştırılarak sabah ve akşam yemeklerden takriben 1 saat önce veya saf olarak dilaltında emilmek sureti ile günde 1 ~ 3 gram arasında kullanılması tavsiye edilir. Çocukların günlük tüketim miktarı ile yetişkinlerin günlük tüketim miktarı aynı olmaz.

Liofilize Toz Arı Sütü;Tavsiye edilen günlük kullanım miktarı 0,5 ile 1 gram arasında olması literatür kayıtlarında mevcuttur. Ancak kullanım miktarı kişinin kullanım maksadına, kullanıcının yaşına ve vücut ağırlığına göre değişebilmektedir. Çocukların günlük tüketim miktarı ile yetişkinlerin günlük tüketim miktarı aynı olmaz.

 

Arı Sütü Çeşitlerine Göre Görünüm, Tad ve Kokusu?

Saf Taze Arı Sütü;Jel, jöle veya sıvı pelte görünümde, Ekşimsi/Mavrimsi tatda, kendine has kokudadır.

Liofilize Toz Arı Sütü;Kremsi beyaz renkte, Ekşimsi/Mavrimsi tatda, kendine has kokudadır.

 

Arı Sütü Çeşitlerine Göre Muhafaza Koşulları

Saf Arı Sütü;+4 C veya altında, güneş ışınlarından uzakta, kuru yerde, ağzı kapalı, çocukların ulaşamayacağı şekilde muhafaza ediniz. Uzun süreli saklama için -18 C’de (derin dondurucuda) muhafaza ediniz.

Bal ile Karıştırılmış Arı Sütü;Oda sıcaklığında (maksimum 24-25 C ye kadar) muhafaza edilebilir. Yüksek sıcaklıkta uzun süre kalması Arı Sütünün içerisinde bulunan bazı besin öğelerinin kaybolmasına ve niteliğini yitirmesine neden olur. Arı Sütü ve Bal karışımında Bal, Arı Sütünün koruyucusu görevini görür ve hızlı bozulmasını engeller.

Liofilize Toz Arı Sütü;Uzun süreli muhafaza + 40 C altında oda sıcaklığında, serin ve kuru yerde saklanmalıdır.

 

Arı Sütü Çeşitlerine Göre İçeriğinde Neler Bulunur?

Saf Arı Sütü;Yaklaşık %66 su, %14.5 karbonhidrat, %4.5 lipid, %13 aminoasit, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak A, D, C, E vitaminleri, biyolojik aktif maddeler, önemli bazı mineral maddeler ve bir miktar da tespit edilemeyen maddeler içerir. Ayrıca 10 temel aminoasitten (esansiyel) sekizini (metionin, lösin, lizin, valin, fenil-alanin, treonin, triptofan, izolösin) doğal hormon ve enzimleriyle içermektedir. Metabolizma için çok önemli olan panteik asit (pantheic acid), asetilkolin (acetylcholine), protein, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir yağ asidi olan 10-HDA (10-Hydroxy-2 Decanoic Acid), sepanin asit (sepanine acid), iyileşme döneminden sonra sindirimi düzenlemeye ve iştahı açmaya yardımcı olan oleik asit (oleic acid) içerir.

Liofilize Toz Arı Sütü;

 

Arı Sütünü Kovan İçinde Kim Kullanır?

Arı sütü kovan içerisindeki genç larvaların ve ana arının beslenmesi için kullanılır. Arı Sütü İle Beslenen ve Beslenmeyen Arılar Arasındaki Fark Nedir? İşçi arılarla ana arı arasında genetik olarak bir fark yoktur. Larvaların beslenmesine bağlı olarak bunlar ya işçi arı veya ana arı olurlar. Tüm larvalar ilk 3 gün arı sütü ile beslenirler. Üçüncü günden sonra eğer larvalar bal ve polen ile beslenirse işçi arı, arı sütü ile beslenirse ana arı olurlar. Kovanda sadece ana arılar, tüm hayatı döneminde arı sütü ile beslenir. Larva döneminde arı sütü ile beslenen ana arılar gelişmesini daha erken tamamlayarak 16 günde ergin hale gelirler. 3. günden sonra bal ve polenle beslenen isçi arılar ise gelişmesini 21 günde tamamlarlar. Ana arılar isçi arılara oranla çok daha iri ve dayanıklıdır. Ana arılar, tüm larva ve ergin dönemlerinde arı sütüyle beslendiğinden yumurtalıkları ve spermatekalrı Erkekten gelen spermayı depo eden kese çok iyi gelişmekte, günde 1500-3000 yumurta yumurtlayabilir ve bir günde yumurtladığı yumurtaların ağırlığı kendi ağırlığına eşittir. Hayatı boyunca arı sütü ile beslenen ana arılar 3-4 yıl yaşayabilirler fakat bal ve polenle beslenen işçi arılar sadece 5-6 hafta yaşayabilirler. Ana arı ile diğer işçi arılar arasındaki farklılıklar bu özel arı sütünden kaynaklanmaktadır.

 

Arı Sütü Neden Değerlidir?

Arı sütü ana arının besinidir ve besin değeri çok yüksektir. Ana arı ve işçi arılar yumurtadan çıktıklarında aynı genetik yapıya sahip olmalarına rağmen, larva döneminde farklı oranda ve sürede arı sütüyle beslenmeleri yapılarının farklılaşmasına neden olmaktadır. Sadece 6 günlük bu farklı beslenme sonucunda ana arı hastalıklara direnç kazanmakta, günde kendi ağırlığının iki katı kadar (1500-3500) yumurta üretebilmekte ve 6-7 yıl kadar yaşayabilmektedir. Diğer bal yapan işçi arılar ise kolay hastalanırlar, dişi oldukları halde yumurta bırakamazlar ve en fazla 6 ay yaşarlar. İki birey arasındaki bu derece farklılaşma sadece arı sütü ile beslenmelerinden kaynaklanmakta ve bu besini çek değerli kılmaktadır. Arı sütünün toplanması ve muhafazası çok zahmetli olması sebebi ile pahalı bir gıda takviye ürünüdür. Japonların ise geleneksel sofra ürünleri arasında yer almaktadır.

 

Arı Sütünün Diğer Kullanım Alanları

Arı Sütü bir Gıda ve Besin Takviyesi kullanımı dışında bugün birçok kozmetik ürünlerin formüllerinde yer almaktadır. Cilt bakımı ürünlerinde özellikle bayanlar arı sütünü saf olarak veya yüz maskesi formüllerinin içine ilave ederek cilt bakımında kullanmaktadır.

 

Arı Sütü Nasıl Üretilir?

Üretimi özel bir teknik gerektirmektedir. Arı sütü üretimi için özel olarak çıta üzerine monte edilmiş terzi yüksüğüne benzer malzeme kullanılır. Daha evvelki ana arının sirkelerinden bu yüksüklere özel kaşığı ile aktarma yapılır. Daha sonra kovan içinde bulunan ana arı dışarı alınır. Ana arının olmadığını kokusundan anlayan işçi arılar ana arı meydana getirmek için bu yüksüklere besleme (ifrazat) yaparlar. Bu besleme sonucu 36 ile 48 saat aralığında yüksüklerin kovandan alınması sureti ile arı sütü elde edilmiş olur.

 

10HDA Nedir?

Arı sütünde 10HDA’nın : 10-Hydroxy-2 Decanoic Acid anlamına gelen ve Arı Sütü içinde doğal olarak bulun bir maddedir.

HPLC Analiz Cihazında Kullanılan Kristal Arı Sütü

CAS Numarası: 14113-05-4

Molekül Formulü: C10H18O3

Molekül Ağırlığı: 186,3

Görünüm: Sert Kristal

Saflık Derecesi: ≥98%

Saklama Koşulu: -20°C

Raf Ömrü: 2 sene

λmax (Kara cisim ışıması): 209 nm

 

Arı Sütü Çeşitlerine ve Standartlarına Göre 10 HDA Miktarları Nelerdir?

Taze Saf Arı Sütü; 1,4 % - 3,5 %

Liofilize Toz Arı Sütü; 4 % - 8 %

 

Yüksek 10HDA Gerçekten İyi Arı Sütü Anlamına mı Gelir?

1964 yılından bu yana firmamız Arı ürünleri ile iştigal etmektedir. Arı sütünde 10HDA’nın (10-Hydroxy-2 Decanoic Acid) çok yüksek olması etken madde olan 10HDA’nın konsantrasyonun fazla olması anlamına gelir. Bu arı sütünün kalitesini yükseltir. Ancak arıyı iyileştirmek, onları hastalıklardan korumak için arıcılar tarafından arıya verilen antibiyotikler balda olduğu gibi arı sütünde de kalıntılara sebep olabilmektedir. Arı sütünde yüksek olan 10 HDA ilaç kalıntısı miktarını da artırmakta ve sağlığa fayda yerine zarar vermektedir. Satın alacağınız arı sütünün markası ve analizinin yapılıp yapılmadığı önemlidir.

 

Arı Sütünde Metal Kaşık Kullanımı?

Söylenti Arı sütünde metal kaşık kullanılmaması yönündedir. Bunun tek sebebi Arı sütünde bulunan asit ile metal kaşığın ürün içinde olmasından dolayı oksitlenmeyi hızlandırmasıdır. Bugün arı sütü üretim ve dolum fabrikalarında paslanmaz krom kazanlar kullanılmakta bu da arı sütünün değerini azaltmamaktadır. Arı sütü kullanımında tahta, plastik, melamin veya paslanmaz kaşık kullanılabilir ancak uzun süreli muhafazada hiçbir metal arı sütü içinde bırakılarak saklanmamalıdır.

 

Arı Sütü Raf Ömrü Nedir?

Taze Saf Arı Sütü; -18 C’de saklanması durumunda 2 yıldır.

Liofilize Toz Arı Sütü; Serin ve kuru yerde saklanması durumunda 5 yıldır.

 

Bozulmuş Arı Sütü Nasıl Anlaşılır?

Bozuk Arı Sütü peynirde göz ile görüldüğü gibi bir küflenme yapar. Bozulma göz ile görünebilmektedir.

 

En Çok Dikkat Edilecek Hususlardan Birisi de Arı Sütünün Kıvamı?

Saf Taze Arı Sütü kıvamı çok akışkan olmamalıdır. Çok akışkan bir arı sütü ile karşılaşmanız bu arı sütüne su ilave edildiğini, satıcının daha fazla kazanç elde etmek için arı sütünü çoğalttığını gösterir. Arı Sütü sudan ağırdır. Yoğunluğu 1.1 g/cm³ tür. Şırınga ile 10 cc çekilmesi durumunda 11 gram gelmelidir.

 

Arı Sütünün Piyasaya Arz Şekilleri Nelerdir?

Taze Dondurulmuş Saf Arı Sütü

Bal ile karıştırılmış hazır karışımlar

Likit sıvı içecek formları

Kapsül olarak hazırlanmış formlar

Tablet olarak hazırlanmış formlar

Toz olarak hazırlanmış formlar

 

Kraliçe Arının Oluşması?

Kraliçe arının öldürülmesi veya zayıf kalması ile işçi bal arıları yeni bir kraliçe arı oluşturmak için küçük larvalardan seçim yapar, onları kraliçe arının hücresini inşa eden besin değeri çok yüksek arı sütü ile beslerler. 3 gün sonra erkek ve dişi arıların Arı Sütü ile beslemesi bırakılıp sadece kraliçe arıyı beslemeye devam ederler. Bu besleme ile de kraliçe arı şeklinin (morfoloji – şekil bilim) oluşmasını tetikler. Kraliçe arı böylelikle meydana gelir. Bu süreç içinde oluşan kraliçe arı kovandan el ile ayırılırsa arılar aynı işlemi tekrar yaparak yine kraliçe arıyı yaratmaya yoluna giderler. Bu şekilde de ana arı üretimi yapılmış olur. Kraliçe Arı ve İşçi Arının Farkı Nedir? Arı sütü ile beslenen Kraliçe arı, günde 3,500 e yakın yumurta yaparak 6-7 sene yaşayabilmekte, bal yapan arı sütü ile beslenmeyen işçi arılar ise 6 ay kadar yaşayabilmektedir.

 

Arı Sütünde Kimyasal Madde ve Kimyasal Analizi

Arı Sütü arıların ürettiği tamamı ile doğal bir üründür. Kimyasal analiz arı sütünün içeriğinde ne olduğunu yani hangi maddelerin bulunduğunu açığa çıkarmak için yapılır. Saf ve Doğal olarak arıların ürettiği arı sütü içinde kimyasal bir madde bulunmaz.

 

Arı Sütünü Fabrikasyon Üretmek Mümkün mü?

Arı Sütü arıların dışında hiçbir şekilde üretilememektedir. İçeriğinde bulunan maddeler dışında %3 civarında ne olduğu bilim tarafından henüz bulunamamış maddeleri içermektedir. Herhangi bir bileşim ile arı sütü yaratmak mümkün değildir.

 

Arı Sütünün Çeşitleri, Günlük kullanımı, Tadı, Kokusu, Muhafaza Koşulları, Karışım Koşulları, İçeriği, Kovanda Kimin Kullandığı, Neden değerli olduğu, Kullanım alanları, Nasıl üretildiği, 10HDA, Standartları hakkında bilgilendirme
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.