Kollajen, Hyaluronik Asit, Arı Sütü nedir

03-03-2021 17:02

Kollajen, Hyaluronik Asit , Arı Sütü İçeren Takviye Edici Gıda nedir ?

Kolajen nedir? Vücutta nerelerde bulunur ?

Balık kolajeni nedir?

Kolajen Tipleri nelerdir?

Kolajen hangi gıdalar bulunur ?

Hyaluronik Asit nedir?
Arı sütü nedir ?
 
 

Kollajen, Hyaluronik Asit , Arı Sütü İçeren Takviye Edici Gıda nedir ?

Kollajen, Hyaluronik Asit , Arı Sütü İçeren Takviye Edici Gıda ,Hidrolize Balık Kolajeni ve Hyaluronik Asidin güçlü birleşimine arı ürünü olan Arı Sütü eklenerek oluşturulmuş tablet formda takviye edici gıdadır. Bunun yanı sıra Vitamin C, Çinko, Bakır, Biotin, Selenyum vitamin ve minerallerini içermektedir.

Kolajen nedir? Vücutta nerelerde bulunur ?

Kolajen, cilde, organlara, kemiklere, tendonlara ve bağlara yapı ve güç katan ana proteinlerden birisidir. Kollajen kelimesi, yapıştırıcı anlamına gelen Yunanca "kólla” kelimesinden gelir. Kemikleriniz, cildiniz, tendonlarınız ve bağlarınız dahil olmak üzere vücudunuzun çoğu yapısında bulunan ve bu yapıları bir arada tutan(yapıştıran) proteindir.

Balık kolajeni nedir?

Balık kollajeni, balık ve denizanası gibi denizde yaşayan canlılardan elde edilen kollajen proteinidir. Hidrolize Balık Kolajeni ise, büyük kolajen proteinlerinin vücut tarafından emilimini arttırma amacıyla daha küçük parçalara ayrılmış halidir.

Kolajen Tipleri nelerdir?

Vücutta pek çok farklı tipte kollajen molekülü vardır. Bununla birlikte, en yaygın olarak Tip I, II ve III kollajen türleri araştırılmaktadır.

Tip I Kollajen, vücutta en yaygın bulunan kollajen çeşididir. Tendonlarda, bağlarda, ciltte, kemiklerde, dişlerde, saçlarda ve tırnaklarda bulunur.

Tip II Kollajen ise, eklemlerde yer alan elastik kıkırdakta bulunur.

Tip III Kollajen, Tip I Kollajen ile birlikte bulunur. Tip III Kollajen, birçok organ için gerilme ve bütünlük sağlar. Kasların, organların ve arterlerin yapısında bulunur.

Kollajen sentezi için vücuttaki iki aminoasit (glisin ve prolin) bir araya gelir ve prokollajen yapıyı oluşturur. C vitamini bu yapıyı destekleyen bir koenzim görevi üstlenir. Bakır minerali ise vücudun kollajen üretiminde görev alan bir diğer unsurdur.

Kolajen hangi gıdalar bulunur ?

Artan yaş ile birlikte vücut tarafından üretilen kolajen miktarı azalmaktadır. Bu nedenle vücuda kolajen içeren gıdalar alarak kolajen sentezini desteklemek gerekir. Kolajen, hayvansal gıdaların bağ dokularında bulunur.Örneğin, tavuk ve domuz derisinde büyük miktarlarda bulunur. Hayvanların kemiklerinin kaynatılmasıyla yapılan kemik suyu en zengin kolajen kaynağından birisidir.

Kollajen oluşumunu destekleyebilecek besinler:

oYumurta Beyazı, Et, Peynir, Soya ve Lahana( Prolin)

oBöğürtlen, Yaban Mersini, Kiraz ve Ahududu (Antosiyanidin)

oPortakal, Çilek, Biber Ve Brokoli (C Vitamini)

oKabuklu Deniz Ürünleri, Fındık, Kırmızı Et (Bakır)

Hyaluronik Asit nedir?

Hyaluronan olarak da bilinen hyaluronik asit, vücut tarafından doğal olarak üretilen berrak, yapışkan bir glikozaminoglikandır. Ciltte, bağ dokuda ve gözlerde bol miktarda bulunur. Cilt yapısındaki ana bileşenlerden biridir. Bu molekül ağırlığının bin katına kadar suya bağlanabilir. Kollajen gibi yaş ilerledikçe vücut tarafından üretilen hyaluronik asit miktarı azalır.

Arı sütü nedir ?

Arı sütü, genç işçi arıların bezlerinden salgılanan, besin değeri yüksek, hafif acımtırak, peltemsi yapıda vitamin ve mineral değeri yüksek olan arı ürünüdür.

Karbonhidrat, protein, yağ asitleri ve çeşitli B vitamini komplekslerini içerir. İşçi arılar, yalnızca larva dönemlerinde 6 gün kadar arı sütü ile beslenmektedir. Kraliçe arılar ise devamlı olarak arı sütü ile beslenmektedir. Bu sayede de kraliçe arılar, kendi ağırlıkları kadar yumurtlayabilmektedir. Ayrıca kraliçe arı uzun yaşamının sırrını arı sütüne borçludur.

Tablo 1 : Arı Sütünün İçerisindeki Vitamin Ve Minerallerin Miktarları

Arı Sütü İçerisindeki Vitamin ve Mineral Miktarı (mg /100 g)

Potasyum

200-1000

Magnezyum

20-100

Demir

1-11

Çinko

0,7-8

Bakır

0,33-1,6

Vitamin B1 (Tiamin)

0,1-1,7

Vitamin B2 (Riboflavin)

0,5-2,5

Vitamin B3 (Niasin)

4,5-19

Vitamin B5 (Pantotenik asit)

3,6-23

Vitamin B6 (Piridoksin)

0,2-5,5

Vitamin B7 (Biotin)

0,15-0,55

Folik Asit

0,01-0,06

 

Alerjen Uyarı:Deniz ürünlerine ve arı ürünlerine karşı hassasiyeti olan bireyler, kullanmadan önce doktora danışması gerekmektedir.

Kaynaklar

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278207/ (23.02.2021)

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/(22.02.2021)

3. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/collagen-type-1 (23.02.2021)

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278207/(23.02.2021)

5. https://www.healthline.com/nutrition/collagen#bottom-line(22.02.2021)

6. Varani J, Dame MK, Rittie L, et al.Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation.The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861-1868.

7. https://www.healthline.com/hyaluronic-acid-for-skin#benefits (23.12.2021)

8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324152#type-2-diabetes

9. Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Caboni, M. F., Bogdanov, S., Almeida Muradian, L. B. DE. (2009). Quality and stadarisation of royal jelly. Journal of ApiProducts and ApiMedical Sciences, 1(1), 16-21. DOI: 10.3896/IBRA.4.01.1.04

10. Barnuţiu, L. I., Mărghitaş, L. A., Dezmirean, D. S., Mihai, C. M., Bobi, O. (2011). Chemical composition and antimicrobial activity of Royal Jelly. Animal Science and Biotechnologies, 44(2), 109-117.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.